פורסם ב Startup for Startup
מצגת משקיעים היא לב ליבו של כל סטרטאפ קטן או גדול, זוהי למעשה התמצית המשובחת של החברה ושל מה שהיא מציעה לעולם. נכתבו אינספור מדריכים, טיפים ועצות על איך לגשת להכנת המצגת הזו ואין ספק שיש לא מעט גישות ליצירת הפלואו המוצלח והמזמין ביותר – מה שיכול להיות מאד מבלבל. הנראות הכללית והתקשורת החזותית שבאות לידי ביטוי במצגת הזו הן בעלות חשיבות רבה ואף מכרעת שיכולה לשנות את כל התפיסה לגבי החברה והמוצר. כדאי להתייחס אל הנושא בכובד ראש ולהצטייד כבר מההתחלה במעצב שידע ללוות את התהליך ולייצר את התוצרים הטובים ביותר במסגרת המגבלות.
בשנים האחרונות יצא לי לעבוד על כמה מצגות כאלו והבנתי שאין באמת מדע מדויק שיכול להבטיח הצלחה, ובכל זאת ריכזתי לכם 6 אינסייטים שלי בנוגע לעיצוב וה-experience עבור מצגות המשקיעים.

מקוצר / מורחב
מצגת קצרה וקולעת מורכבת לרוב מ8-10 שקפים שמספרים סיפור אחד מובנה. ברוב המקרים יש כל כך הרבה מידע שרוצים להציג והוא לא נכנס בכמות המוגבלת הזו, מה גם שכל שקף צריך להיות מאוורר ולא להכיל רק טקסט וטבלאות, גרפים או אלמנטים נוספים. במצבים כאלו כדאי לבנות שתי גרסאות: אחת מקוצרת שמיועדת לפרזנטציה עצמה שבה מציגים את הפיץ׳ על החברה, ובנוסף אליה גרסה מורחבת שמיועדת לשליחה, שבה ניתן להוסיף פרטים ״פחות אסתטיים״ כמו טבלאות למשל בשקפים מוסתרים.
עקביות
אחידות ושמירה על זהות ויזואלית הם ערכי יסוד בעיצוב, לא משנה באיזה יישום. בהקשר הגרפי, נהוג לשמור על אחידות בטיפוגרפיה, סקאלה צבעונית, אלמנטים ויזואליים, היררכיה וכו׳. במקרה של מצגות משקיעים, בעיקר משום שהן דינאמיות ונבנות למעשה בתהליך מתמיד, יש נטייה לפספס את הקונסיסטנטיות של השקפים. כש״מוסיפים רק עוד שקף אחד״ ברגע האחרון הוא יכול להיות זר ולבלוט בשונות שלו ויכול להעיב על כל העבודה הקשה. מעבר להוספת שקפים, היזהרו גם מהוספת אלמנטים חדשים ונקודתיים מבלי להטמיע אותם באופן אחיד על כל המצגת.
כדי לעמוד במשימה ולשמור על אחידות וסטנדרטיזציה בין כל השקפים, כדאי לעבוד עם מעצבים קבועים או לייצר בנק של טמפלייטים רבים ומגוונים מראש במידה ואין מעצב בזמינות גבוהה. בהסתכלות על הטווח הרחוק, כל מעצב מנוסה יודע לקחת שפה ויזואלית קיימת ולהרחיב אותה, ככה שאין מה לחשוש אם המעצבים מתחלפים במהלך השנים.
פרוגרס
על אף היותה קצרה ומתומצתת, כדאי לעשות סדר עבור האנשים שעוברים על המצגת ולתת להם תחושה שהם יודעים בדיוק באיזה שלב הם נמצאים. אפשר לחלק לפי חלוקה כללית את השלב הכרונולוגי של כל שקף, ואפשר להרחיק לכת ולהוסיף את הקטגוריה, למשל ״The Solution״.
ממש כמו בכל תהליך מוצרי, נהוג לשים פרוגרס בר או נקודות שמסייעות למשתמשים להתמצא וכך משפרות את החוויה שלהם בתהליך. אפשר ללכת על כיוון מינימליסטי כמו קו פשוט ונקי בתחתית המצגת, או למנף ולייצר ממש סרגל בצד השקפים עם כותרות ומספרים – תלוי כמובן בעיצוב הכללי.
הישמרו מפני טמפלייטים
בעידן ה-Ai נראה כי הכלים שעומדים לרשותנו יכולים לעשות בשבילנו הכל מהכל, גם לעצב ולבנות מצגת משקיעים מנצחת. עם זאת, כדאי לקחת אותם בערבון מוגבל ולזכור שיש עוד אנשים שמשתמשים בדיוק באותם הכלים, ולכן יכולים לצאת תוצרים דומים שמפחיתים מהייחודיות והמקצועיות של כל סטארטאפ. תמיד טוב להיעזר בטמפלייטים מוכנים ובפלטפורמות Ai לטובת מיקסום הפוטנציאל של התוכן ושל הויז׳ואל, אבל עדיין חשוב לקחת עזרה מקצועית ולא להסתמך רק עליהם. אנשי עיצוב, תוכן ושיייוק למשל, יוכלו לעשות אדפטציה לצרכים הפרטניים של החברה ולהעביר לפורמט יותר אותנטי ומקורי במקום לעשות קופי פייסט.
אובר-דיזיין
עיצוב של מצגת משקיעים הוא משימה מלחיצה במיוחד, לכל דיטייל קטן יש משמעות והשפעה גדולה. מניסיון אישי, אני יכולה להגיד שהלחץ הוא אפילו לא סביב חוסר זמן או משאבים אחרים, אלא ממש סובב סביב כל החלטה עיצובית שצריך לקבל בשלב מסוים. בשל ההשפעה וגם הלחץ שמגיע מסביב, יכולים להיות מקרים של עיצוב-יתר שבהם מנסים להכניס כל מיני אלמנטים מוגזמים, גרדיאנטים מיושנים, צבעוניות חזקה, אייקונים שלא מחמיאים ומוקאפים לא פרופורציונליים של המוצר. המפתח לשמירה על איזון הוא לשאול על כל אלמנט ויזואלי מה התפקיד שלו ולשם מה הוא נמצא במקום שבו נמצא, אם לא מצליחים למצוא הצדקה להחלטות עיצוביות – כנראה שהן לא נכונות. מעבר לכך, תמיד כדאי להתייעץ עם אנשים מרקעים שונים ולשמוע מה דעתם על הנראות הכללית ועל בחירות עיצוביות ספציפיות, מה שמוביל אותי לתובנה הבאה.
גרילה טסטינג
זוהי שיטה שלקוחה ממתודולוגיית Design Thinking שאני מאוד אוהבת ומיישמת על כל דבר שאני יוצרת. גרילה טסטינג מתייחס לבדיקות שעושים עבור ממשקים או מוצרים חדשים על הציבור הרחב, הרעיון הוא לפנות לאנשים רנדומליים שלא מגיעים עם רקע או ניסיון מתאים בהכרח, וככה לגזור משמעויות לגבי השימוש במוצר. מצגת משקיעים היא כמובן נישתית ומיועדת לקהל יעד מסוים, אבל ממש לא מזיק להראות חלקים ממנה או את כולה לשכנים מהמשרד ליד, חברים, קרובי משפחה או אנשים חמודים מהקהילה המקצועית ששמחים לסייע.
לסיכום, בנייה ועיצוב של מצגת משקיעים הוא אירוע מלחיץ, לא משנה מאיזו זווית ניגשים אליו. כדי להבטיח חוויה מיטיבה עבור האנשים שמקבלים אותה, שמרו על אותנטיות וייחודיות, תהיו כמה שיותר מינימליסטיים, תבדקו ותשתפרו כל הזמן, ותנו את העכבר לאנשים שזאת המומחיות שלהם :)
コメント