top of page

מיתוג לסטארטאפ קטן – איך לעשות את זה?

Writer: Reut Bar KanaReut Bar Kana

מעבר לסיסמאות ולתורה שחוזרת על עצמה בכל פעם שמדברים על החשיבות של מיתוג לחברות סטארטאפ, יש כמה נקודות שכדאי לשים לב אליהן כדי לעשות את המהלך החשוב הזה בצניעות ולהבטיח הטמעה נכונה, ובשאיפה כמה שיותר חלקה. 

 

מיתוג יכול לבשר על התקדמות משמעותית ועל הפיכתה של החברה להיות באמת חברה! יש לה עכשיו שם, לוגו, צבעים ואייקונים - אבל זה רק קצה הקרחון. כל אלו למעשה צריכים לתקשר את מה שקורה מתחת לפני השטח ולהעביר את הערכים של החברה, הייחוד שלה, ההבטחה של המוצר שלה ואת הסיפור שלה. לכן הדפסה של חולצות וגרביים עם הלוגו החדש של החברה יראו מאד מגניב, אבל לא בהכרח יעשו את העבודה הקשה של העברת המסר. 

 

בייחוד בתקופה רגישה כמו שאנחנו נמצאים בה כאשר שוק ההייטק עובר תנודות משמעותיות וגלי פיטורים, תוסיפו על כך שבחודשים האחרונים אנחנו נמצאים בימי לחימה וחוסר וודאות קיצוני - צריך להתכנס ולהיות ממוקדי מטרה. הנה כמה נקודות שיסייעו לכם להישאר ממוקדים על מה שחשוב בתהליך המיתוג ולעשות את התהליך בפחות משאבים ותסכולים. 

 

להשקיע במה שעומד מאחורי המותג - מה הפרומיס? הגדרת המסר של חברה חדשה היא משימה מורכבת במיוחד, לא רק משום שהמסר יכול להיות מאוד אמורפי, אלא גם בגלל שהחברה בעצמה בקושי יודעת אותו ומעדכנת אותו כל הזמן. כדי לחדד ולהדק את המסרים שהחברה רוצה לתקשר אל הלקוחות הפוטנציאליים אפשר לפנות למומחים של סטוריטלינג, PR, ושיווק כדי להצליח לגבש עמדה ראשונית שממנה אפשר לצאת לפרויקט המיתוג. מבלי להבין ממש את המהות ואת המסר אי אפשר יהיה לייצר brand promise שממנו גוזרים את החלקים הויזואליים ובסוף להתפשר על מיתוג ״מרחף״ שלא מעוגן לשום דבר (ועל הדרך מבזבז הרבה כסף). 

 




לקחת מעצב / סטודיו עם ניסיון במיתוג לחברות כל האירוע יכול להיות מאוד overwhelming מבחינת התעסקות, סטרס, איטרציות, קבלת החלטות, הטמעה ותקציב. כדי לנסות ולהפוך את התהליך ליותר מסודר ונעים, ובהנחה שעדיין אין מעצב אין-האוס בחברה שידע להתמודד עם הפרויקט, מומלץ לפנות לחברות המתמחות במיתוג לחברות טק. לא כל מעצב גרפי ידע להבין ולהכיל את מורכבותו של תהליך המיתוג, בייחוד כאשר מדובר בחברות חדשות שמנסות את מזלן בעולם ומתמודדות מול מתחרים רבים. במקרה כזה על אחת כמה וכמה על החברה לבלוט, לייצר סקרנות, עניין ולמשוך אליה משקיעים ו/או לקוחות פוטנציאליים. 

 

בהקשר הזה חשוב לא להקל ראש ולבקש מאחיין מתבגר שלימד את עצמו פוטושופ ״אתה יכול להכין לי רק לוגו?״. מיתוג של חברה חדשה הוא עניין מורכב מאד והוא on going process, אף אחד לא צריך לוגו שפשוט מדביקים אותו במקומות שונים - כי זה לא מספיק. חברה צריכה שפה עיצובית מוגדרת עם תוכן ויזואלי שאפשר ליישם בפלטפורמות השונות ורק מעצב/ים עם ניסיון יוכלו לתת את המענה הנדרש. 

 

ליצור מיתוג דינאמי שיכול להתמודד עם שינויים חברות סטארטאפ במהות שלהן מתפתחות ומשתנות כל הזמן, וכך גם הנראות והמיתוג שלהן. אפילו חברות כמו גוגל, ויזה ומטא עברו גלגולים רבים מאז שנוסדו והן ממשיכות לדייק את עצמן ביחס למשתמשים, לחברה ולמגמות הויזואליות הרווחות. קל וחומר סטארטאפ תל אביבי קטן שעד לפני כמה שנים היה בסלון של אחד הפאונדרים - הדברים כנראה עומדים להשתנות. אפשר להתחיל ממיתוג פשוט ונקי מכונה lockup המורכב מ2 חלקים:  האייקון (mark) וטקסט (wordmark) - כך אפשר לשחק עם הלוגו ולהחליף / לעדכן רק את אחד מהם. 

 




 

להשקיע באחידות כחלק מהפרויקט עצמו שמגדירים את שלבי ההטמעה של השפה החדשה, במקום להסתפק רק בלוגו כתוצר בודד כדאי להגדיר סט של תוצרים שיוכלו לשמש את החברה בהסתכלות קדימה. ראשית, לשים לב שמקבלים וריאנטים שונים ופורמטים שונים לכל תוצר (למשל לוגו בצבעים אחרים שיוכל להתאים על רקע כהה), קבצים מקוריים שניתן לערוך ומספר סוגי קבצים (png, svg, pdf). שנית, אפשר לשקול חומרים נוספים: טמפלייט למצגות, עמוד נחיתה, שפה ויזואלית לסושיאל מדיה, SWAG לעובדים, אנימציות, איקונוגרפיה, חומרים פיזיים כדוגמת פרינטים, ניוזלטרים ולמעשה הרשימה היא אינסופית. בהנחה שרוצים לבצע תהליך מיתוג בסיסי בשלב ראשוני בשביל לחסוך בעלויות, תמיד אפשר לחזור לאותו סטודיו ולבקש להרחיב את הפרויקט. 

 

כמה שפחות, עדיף. חברה קטנה וחדשה שרק מתחילה את דרכה בתעשייה יכולה בקלות ליפול למיתוג מאד רעשני ועמוס מרוב התרגשות מעצם המאורע. בשלבי מיתוג ראשוניים כדאי לקחת את הדברים צעד אחרי צעד וללכת עם כיוונים יותר מינימליסטיים ונקיים, מה גם שבתרבות הויזואלית בה אנחנו נמצאים יש הערכה רבה לעיצוב מסוג זה. אפשר להביא את הייחודיות של החברה גם בנגיעות קטנות ועדינות בטוב טעם, אין שום הבטחה שרועש או בולט הוא בהכרח יותר טוב, זכיר וייחודי. עוד חשוב לזכור כי בהמשך לכך שהמיתוג צריך להתאים להתמודדות עם שינויים, יהיה הרבה יותר מורכב לשנות ולהתאים שפה ויזואלית עמוסה ורוויה מאשר שפה נקיה יותר ובסיסית.

 

להירגע עם ה-SWAG והמרצ׳נדייז עם כל האהבה שלי למוצרים ממותגים ולמתנות איכותיות שמחלקים לעובדים (כן, אני ישנה עם פיג'מה של mize), בשלבים מוקדמים צריך להתחיל עם הטמעה ויישור קו בין הנכסים דיגיטליים ומשם להתקדם. עבור חברות קטנות (לצורך העניין 10-20 עובדים) עדיף להמעיט במוצרים כי ייתכנו עוד לא מעט שינויים במוצר או במיתוג עצמו, כך שאין מה לעשות עם כל אלו. בנוסף, תיק גב נורא יקר עם לוגו של חברה חדשה עדיין לא אומר יותר מידי לאנשים באוטובוס או ברחוב, אפשר לחכות איתו לשלבים מתקדמים יותר כאשר התקציב לא יבוא על חשבון משהו אחר. 

 

מיתוג הוא אירוע מכונן בחייה של חברת סטארטאפ, והוא למעשה תהליך מתמשך שכל הזמן מדייק את עצמו ואת ההתאמה שלו לסביבה בה נמצא. כדי לצלוח לפחות את הנחת התשתית עם המיתוג הראשוני כדאי להדק מסרים ולבוא ממוקדים, מלאי התרגשות והכי חשוב- איפוק וצניעות. 

 

Comments


Reut Bar Kana
Design & Content

  • LinkedIn
  • Instagram
  • medium
  • Facebook

ISRAEL

© Copyright Reut Bar Kana
bottom of page