ההתייחסות לתחום העיצוב בחברות סטארטאפ מתחומים שונים נעה על קשת רחבה מאד, החל מתוצרי מיתוג בסיסיים כמו חתימה למיילים של העובדים, דרך תוצרי עיצוב מתקדמים כמו מצגת משקיעים ואתר מוצלח ועד לתכנון ועיצוב המוצר עצמו, בין אם הוא פיזי, SAAS או מוצר בקאנדי.
לעיתים מרוב שנמצאים בעומקה של העשייה מפספסים את החשיבות של העבודה העיצובית. ככל שהחברה גדלה ומתרחבת - הביקוש לתוצרים ויזואליים גדל בהתאם ולמעשה כל מחלקה בחברה זקוקה למענה הולם לצרכים שלה. כדי למקסם את התהליך חשוב למפות את הצרכים של כל מחלקה ולעבוד בשיתוף פעולה עם מעצבים קבועים, בייחוד אם יש מספר מצומצם של מעצבים בחברה (1-3) או שעובדים במודל של העסקת פרילנסרים.
בתור המעצבת היחידה בחברת mize למדתי איך אפשר לתת מענה הוליסטי למחלקות השונות בחברה תוך שמירה על איזון ואחידות בין כולם וכך לקחת את התוצרים לשלב הבא. העבודה על פרויקטים משתנים אלו הביאה אותי לכתוב על הנושא ולנסות להעביר את המסר על חשיבותה של עבודת העיצוב למעשה כמענה רוחבי ואחיד עבור כולם.
אז איך ניגשים לזה?
קודם כל להיות מודעים לחשיבות ולצורך, במידה ואין תכנון לגייס מעצב בטווח הקרוב חשוב לשים לב לקסמים שעיצוב יכול לחולל, לקחת בחשבון את הצרכים של כל המחלקות ולבחור בקפידה מי ייתן מענה לכל אלו תוך שמירה על יצירתיות, חידוש, ואחידות.
בחברות קטנות (1-80 בהכללה) השאיפה היא למצוא מעצב-על שיוכל לתת מענה רוחבי ככל הניתן (בדומה לתפקיד שלי היום) ולייצר תוצרים עבור המרקטינג, פרודקט, סיילס, בורד ולמעשה לכל מה שצריך, מטי-שירט של החברה ועד לתכנון ועיצוב מחדש את הדשבורד. יתרה מכך אותו מעצב יכול להיעזר בפרילנסרים מתחומים שונים (אנימציה, גרפיקה, UI, וידיאו, web, ועוד) ולהיות הגורם המתווך בינם לבין שאר המחלקות. היום אני עובדת עם 4 פרילנסרים שעוזרים בשיפור הנראות של התוצרים ופועלים בחזיתות נשגבות מבינתי, כמו למשל אנימציה.
העסקת פרילנסרים קבועים שמאפשרים לייצר אחידות. מעבר לחשיבות ההתמדה עם אותו המעצב שילווה את החברה חשוב לקבוע איתו כמה שעות חפיפה, ולנסות לחשוף אותו לכמה שיותר מידע שיוכל לסייע לו להבין את המתרחש בחברה. עם הזמן יוכל להעמיק את ההבנה שלו בפועלה של החברה וכך גם לתחזק ״פס ייצור״ אחיד, לא משנה עבור איזה צוות.

אלו הקווים הכלליים שאני מיפיתי ועבדתי עליהם בשנים האחרונות וראיתי שחוזרים על עצמם בגרסאות דומות בחברות שונות:
אנשי הבורד שהם ברוב המקרים הפאונדרים ושאר צמרת הפיקוד של החברה מרבים להשתמש במצגות ככלי עיקרי להעברת מסרים. בשלבים מוקדמים של החברה, מצגת המשקיעים היא בערך הנכס היחידי שיש לחברה להציע והיא למעשה ה״מוצר״ אותו הם מוכרים. ישנה חשיבות מכרעת לחומרים הראשוניים הללו, אם לא יתוכננו ויועצבו בקפידה - ייתכן שיחרצו את גורלות ההמשך של החברה.
עם התרחבות וגדילת החברה יגיע גם צורך בחומרים נוספים שיוצגו ללקוחות פוטנציאליים ולמשקיעים בסבבים הנוספים. לרוב מדובר במצגות, one pagers, קבצים עם נתונים מספריים, נתונים טכניים, ותכנים שיווקיים נוספים שיסייעו לבורד להמשיך להפיץ את הבשורה ולהרחיב את הפעילות. חומרים אלו נדרשים להיות תואמים מבחינה ויזואלית ביניהם וכמו כן לשאר החומרים של החברה ולכן מומלץ להיעזר במעצבים קבועים שיוכלו ללוות את התהליך ולשמור על קו אחיד.
מחלקת המרקטינג, מבלי להגזים, קמה ונופלת על עיצוב ונראות. חומרי הסושיאל, אתר החברה, בלוג, ניוזלטרים, מיילים, כנסים, פייג׳רים ואפילו תיק גב עם לוגו החברה - כל אלו הם פרי עמלם של מחלקת המרקטינג. לא משנה אם המוצר הוא B2B או B2C ובאיזה שדה הוא פועל, ישנה חשיבות מכרעת ליצירת משק אחיד של כל החומרים הללו בינם לבין עצמם וכמובן יחד עם שאר החומרים השונים שפוגשים את המשקיעים והלקוחות.
בעידן שבו אנחנו נמצאים, נכסים דיגיטליים כמו האתר הרשמי של החברה ועמודי הסושיאל הם אלו שעומדים בחזית ויכולים להשפיע על התפיסה שלקוחות, מועמדים וחברות מתחרות יגבשו סביב החברה. אין מקום לפשרות בנכסים האלו ועליהם לעמוד בקו אחיד עם שאר הנכסים של החברה ולכן גם במקרה הזה מומלץ להיצמד למעצב קבוע או לפחות לערב אותו בתהליך גם אם נעשה על ידי שירותים חיצוניים.
מחלקת הפרודקט היא למעשה הלב הפועם של החברה, כמובן בשיתוף פעולה הרמוני עם כל המחלקות האחרות. לפי התפיסה שכבר הזכרתי, מצגת המשקיעים היא המוצר המרכזי של החברה, עד שמגיע שלב שהמוצר (או המוצרים) בשלים מספיק וזוכים לעבור לפרונט. ישנם סוגים רבים של מוצרים בשוק וכולם דורשים מידת התייחסות מסוימת של UX וגם של UI ויישור קו עם הברנד והנראות הכללית של החברה, התכנון והעיצוב שלהם שואף להיות הטוב ביותר תחת המגבלות הקיימות (כאשר בהתחלה יהיו בעיקר מחסור במשאבים).
טעות נפוצה תהיה המעטה בערכם של מוצרי הבקאנד והמערכות הפנימיות, פשוט מאחר והם לא פוגשים באופן תכוף פנים אל פנים את הלקוחות. יחד עם זאת, לכל מוצר חייב להיות דשבורד או דבר כלשהו שניתן להיאחז בו - והוא צריך להיות מתוכנן ומעוצב לעילא ולעילא. כמו כן, חשוב שגם מערכות פנימיות יהיו נפלאות כדי למקסם את היעילות של העובדים (כאשר בסטארטאפים - אין מספיק מהם) ובסופו של דבר, שום תירוץ לא יעזור - כל שביב שקשור למוצר צריך להיות לא פחות מנהדר.
מחלקת ה-sales אשר עובדת מול הלקוחות החדשים והקיימים מציגות באופן שוטף מצגות, סרטונים, מוקאפים, דאטה ומטריקס. ישנה חשיבות רבה בהצגה ברורה ואחידה של כל אלו - הם חלק מרכזי בהכרעת הרושם המתקבע על החברה ועל יצירת האמון בה ובמוצרים. בחומרים אלו חייב להישמר קו אחיד ומוגדר שיכול לתקשר החוצה באופן נהיר את המסג׳ינג של החברה, את החזון שלה וכמובן את המוצר והבנפיטס שהלקוחות מפיקים ממנו. גם במקרה הזה כדאי לשמור על קונסיסטנטיות בעבודה ובאחידות עם המידע שניתן למצוא במקומות נוספים כמו באתר למשל, כל עוד החומרים תואמים מבחינת תוכן וויז׳ואל לשאר החומרים של החברה - אפשר להיות רגועים.
מחלקת ה- customer success בדומה למחלקת ה sales, בתור אלו שאמונים על תחזוקת הלקוחות יש צורך בלא מעט חומרים. החל מחומרים עבור תהליך האונבורדינג, מיילים, חומרים יותר מעמיקים על המוצרים, פייג׳רים על מוצרים חדשים שמציעים ללקוחות ועדכונים שוטפים כמו פיצ׳רים חדשים, חגים ומועדים. התוצרים הללו צריכים לעמוד באותו קו של כל שאר התוצרים שפירטתי עליהם עד כה, הם צריכים להיות נהירים ואסתטיים כדי שיצליחו לשרת את המטרה שלשמה קיימים.
Comments